Puittaimede inventeerimine: miks, kellele ja millal?

Mis on puittaimede inventeerimine?

Puittaimede inventuur on ehituse alusuuring, mis annab ülevaate uuritava ala liigilisest koosseisust, mõõtmetest (rinnasdiameeter, võra ulatus, võra läbimõõt, kõrgus jm) tervislikust seisundist (kasvuiseärasused, kahjustuste kirjeldus ja tõsidus ning edasised tegevussoovitused), dekoratiivsusest, dendroloogilisest eripärast, ökoloogilisest tähtsusest, kultuurilisest ja ajaloolisest tähtsusest.

Puittaimede inventuur kirjeldab uuritava ala haljastust tulenevalt selle väärtusest, funktsionaalsusest ja olulisusest ning annab soovitused ja juhised haljastuse säilitamiseks, hoolduseks ja raieks.

Miks on puittaimede inventeerimine vajalik?

Reeglina kehtestab ja määrab puittaimede inventeerimise vajaduse kohalik omavalitsus.

Puittaimede inventeerimine on vajalik enne ehitustegevuse kavandamist maa-alal, kus kasvavad puittaimed. Näiteks enne detailplaneeringu, ehitusloa, ehitusteatise ja kaevetööde menetlust, mis tähendab, et puittaimede inventeerimine on tarvilik rajatiste (sh tehnovõrgud), hoone juurdeehituse ja rekonstrueerimistööde projekteerimise eel.

Puittaimede inventuuri alusel on võimalik teha läbimõeldud ja põhjendatud otsused hoone ja tehnovõrkude paiknemise määramiseks ning olemasolevate puude säilitamiseks, hoolduseks ja raieks.

Kellele on puittaimede inventeerimine vajalik?

Puittaimede inventuur sisaldab projekteerijale hädavajalikku infot, et langetada läbimõeldud ja põhjendatud otsused hoone ja tehnovõrkude paiknemise määramiseks ning olemasolevate puude säilitamiseks, hoolduseks ja raieks.

Millal on puittaimede inventeerimine vajalik?

Kuna puittaimede inventeerimine on ehituse alusuuring, siis selle tegemine on mõistlik enne projekteerimise algust. Küll aga on selleks tarvis ajakohast topo-geodeetilist alusplaani, kus on uuritava ala piires näidatud kõik puittaimed ükiskobjektidena.

Kui projektalal puittaimi ei kasva, siis uuringut tarvis teha ei ole.

Kuidas puittaimi inventeeritakse?

Puittaimede inventuur koosneb kahest osast: välitöödest ja kirjatööst.

Välitöödel mõõdistatakse puittaimed (määratakse liik, mõõdetakse vajalikud parameetrid), tehakse ülestähendused tervisliku seisundi ja erinevate väärtuste kohta. Vajalikud parameetrid, mis igale objektile määratakse, sõltuvad valitud metoodikast. On tavapärane, et mõõdetakse puu rinnasläbimõõt ja võra ulatus, vahel on tarvilik ka kõrguse mõõtmine.

Kirjatööga koondatakse kogu välitöödel kogutud info ühte raportisse ning vormistatakse seletuskiri, inventeeritud objektide nimekiri ja joonis. Seletuskirjas on toodud uuritava ala kirjeldus; ülevaade puittaimede tervislikust seisundist, dekoratiivsusest, dendroloogilisest eripärast, ökoloogilisest tähtsusest, kultuurilisest ja ajaloolisest tähtsusest, looduskaitselise all olevatest objektidest ja invasiivsetest võõrliikidest; antakse soovitused puittaimede säilitamiseks, hoolduseks ja raieks.

Olenevalt kasutatavast metoodikast, inventeeritakse puud ühekaupa üksikpuudena; vahel on põhjendatud puittaimede inventeerimine puistutena, kui ei ole tarvidust nii detailse info järele; vahel on optimaalne mõlema inventeerimisviisi kasutamine erinevates kinnistu osades.


Teeme koostööd. Võta meiega ühendust
Sulle võib huvi pakkuda ka artikkel “Kuidas võrrelda puittaimede inventeerimise hinnapakkumisi

Kui sulle postitus meeldis, võid julgelt jagada!

Kui sulle postitus meeldis, võid julgelt jagada!